Monday, March 30, 2009

Mengenali Puak Ekstremis & Penderhaka Tegar


Dewasa ini kita sering dimomokkan dengan permainan istilah. Antaranya ialah istilah ‘EKSTREMIS’ yang biasanya ditujukan kepada kumpulan manusia (termasuk muslim)yang bersungguh-sungguh berpegang teguh dengan doktrin sesuatu ajaran (termasuk ajaran Islam) serta melaungkan seruan kembali kepada ketulenan ajaran tersebut secara menyeluruh. Demikian juga dengan lontaran istilah ‘PENDERHAKA’ ke atas mana-mana pihak yang berbeza pendapat dengan golongan penguasa, kerajaan atau raja. Sewajarnya difahami bahawa berpegang teguh dengan sesuatu ajaran yang berasaskan sumber yang konkrit, bukan bermaksud ekstrem dan berbeza pendapat dan pandangan tidak semestinya menderhaka.

Tulisan saya kali ini ingin mengajak sahabat-sahabat sekalian melihat dan merenung bagaimana Allah s.w.t. melabelkan ciri-ciri setengah golongan ekstremis dan penderhaka tegar di dalam Al-Qur’an dengan istilah ‘MU’TADIN ATHIM’. Firman Allah s.w.t. di dalam surah Al-Muthoffifin ayat 10 – 17 :

وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُكَذِّبِينَ. الَّذِينَ يُكَذِّبُونَ بِيَوْمِ الدِّينِ . وَمَا يُكَذِّبُ بِهِ إِلَّا كُلُّ مُعْتَدٍ أَثِيمٍ . إِذَا تُتْلَىٰ عَلَيْهِ آيَاتُنَا قَالَ أَسَاطِيرُ الْأَوَّلِينَ . كَلَّا ۖ بَلْ ۜ رَانَ عَلَىٰ قُلُوبِهِمْ مَا كَانُوا يَكْسِبُونَ . كَلَّا إِنَّهُمْ عَنْ رَبِّهِمْ يَوْمَئِذٍ لَمَحْجُوبُونَ . ثُمَّ إِنَّهُمْ لَصَالُو الْجَحِيمِ . ثُمَّ يُقَالُ هَٰذَا الَّذِي كُنْتُمْ بِهِ تُكَذِّبُونَ

Kecelakaan besar, pada hari itu, bagi orang-orang yang mendustakan (10) Iaitu mereka yang mendustakan hari pembalasan (11) Dan tiada yang mendustakannya melainkan tiap-tiap orang yang melampaui batas (kebenaran), lagi amat derhaka! (12) (Sehingga) apabila dia dibacakan kepadanya ayat-ayat Kami, dia berkata ; Ini ialah dongeng orang-orang dahulu kala! (13) Sebenarnya! (ayat-ayat Kami itu tidak ada cacatnya) bahkan mata hati mereka telah diselaputi kekotoran (dosa), dengan sebab (perbuatan kufur dan maksiat) yang mereka kerjakan(14) Jangan lagi mereka berlaku demikian! (kalau tidak), mereka pada hari itu, tetap terdinding dari (rahmat) Tuhannya (15) Kemudian, sesungguhnya mereka akan menderita bakaran Neraka (16) Akhirnya dikatakan (kepada mereka); Inilah dia (azab seksa) yang kamu dustakan dahulu (17)

Himpunan ayat tersebut secara keseluruhannya menerangkan kepada kita beberapa pengajaran berikut :

1. Allah s.w.t. menjelaskan bahawa ‘wail’ iaitu kecelakaan besar, hancur dan binasalah orang-orang yang mendustai hari akhirat. Ini kerana hari akhirat adalah sesuatu yang sangat jelas dan logik. Banyak tempat di dalam Al-Qur’an, Allah s.w.t. membentangkan hujjah logik dengan beberapa perumpamaan bahawa hari akhirat adalah sesuatu yang pasti dan boleh diterima akal. Malah Allah mencabar manusia yang berakal fikiran agar mendatang hujjah bagi menafikan kebenaran perkara tersebut.

2. Tiada manusia yang waras pemikiran dan jernih hatinya menafikan dan mendustakan kebenaran hari akhirat, melainkan orang-orang yang MU’TADIN ATHIM. Apa dan siapakah golongan mu’tadin athim ini? Mereka ialah golongan yang ekstrem dalam menolak kebenaran, walaupun tiada hujjah di sisi mereka melainkan hanya kepentingan diri dan hawa nafsu serta golongan yang tegar dalam menderhakai suruhan dan larangan Allah s.w.t. selaku Raja bagi segala Raja dan Pemilik Sebenar Seluruh Kerajaan Bumi dan Langit! Golongan ekstrem ini sangat berkait dengan teguran Allah di awal surah ini (ayat 1-3 surah Al-Muthoffifin) kepada golongan yang menipu dalam timbangan (takaran). Mereka ialah dari kalangan elit politik Makkah yang berkomplot dengan golongan pedagang agar mengaut keuntungan dengan secara haram melalui penipuan dalam urusniaga. Selaku golongan yang monopoli perdagangan eksport import, mereka menipu golongan peladang dan penternak yang menjual hasil ternak dan tani dengan cara mengurangkan timbangan. Mereka mengaut keuntungan dengan cara menipu lantaran merekalah yang menguasai politik dan monopoli perdagangan.

3. Itulah antara faktor sebenar mereka menentang Nabi Muhammad s.a.w. bukan sepertimana tohmahan mereka bahawa Muhammad adalah seorang gila, pemecah belah perpaduan masyarakat dan lain-lainnya. Mereka menentang Muhammad s.a.w. kerana risalah Islam yang dibawa oleh Muhammad s.a.w. sangat menentang penipuan dan kezaliman termasuklah di dalam urusan perniagaan. Risalah dan seruan Islam ini bagi mereka akan menghapuskan peluang dan kepentingan jahat mereka selama ini. Tuduhan-tuduhan sesat, pemecah belah perpaduan dan sebagainya hanyalah propaganda mereka untuk menutup hakikat dan kebenaran ini. Mereka inilah antaranya yang digolongkan sebagai golongan ‘Mu’tadin – Ekstremis’ dan ‘Athim – Penderhaka tegar’ dalam Islam lantaran menentang kebenaran bukan kerana jahil atau tersilap, tetapi menentang kebenaran dan tegar menderhakai Allah s.w.t. semata-mata kerana kepentingan diri dan hawa nafsu yang jahat walaupun mereka sebenarnya akur dan tidak mampu menafikan kebenaran Islam!

4. Kesan dari sikap ekstrem dan derhaka tegar inilah menimbulkan sifat dan kelakuan buruk yang lain seperti degil, tertutup telinga, mata dan hati dari mendengar dan menerima kebenaran, hilang sensitiviti dan kemanusiaan serta sanggup memperlekehkan Islam dan hukum hakam Islam. Ini berlaku disebabkan hati mereka telah tertutup dari kebenaran disebabkan sikap melampau dan dosa-dosa tegar yang telah mereka lakukan. (lihat ayat 13 dan 14)

5. Golongan ekstrem dan penderhaka tegar ini tidak lagi sesuai dihadapi dengan nasihat, tazkirah dan seumpamanya. Ia sudah tidak bermanfaat kepada mereka. Dakwah, seruan dan sebagainya hanya bermanfaat bagi mereka yang masih memiliki pemikiran yang waras dan hati yang bertimbang rasa. Untuk golongan ekstrem penentang kebenaran dan penderhaka Allah yang tegar ini, bahasa yang sesuai bagi mereka ialah bahasa kuasa, politik, undang-undang, hukuman dan jihad. Inilah antara fungsi dan peranan bab iqab (hukuman denda), siasah (politik kuasa), qhudhah (kehakiman) dan jihad (perjuangan) dalam Islam. Untuk selain Mu’tadin Athim, bagi mereka adalah pendekatan penerangan, dakwah, debat, diskusi, forum, konvensyen, ceramah, kuliah ilmu dan sebagainya.

6. Golongan yang sengaja membiarkan hatinya tertutup dari kebenaran ini, diancam oleh Allah s.w.t. di akhirat kelak dengan dirinya tertutup dari rahmat Allah (lihat ayat 15). Menurut setengah Ulama’ tafsir, mereka akan terhijab (tertutup) dari nikmat dapat melihat Allah s.w.t. di akhirat kelak. Untuk makluman bersama, MELIHAT ALLAH S.W.T. di akhirat kelak adalah nikmat yang paling agung dan terhebat di dalam syurga Allah s.w.t. Bayangkan, seorang mukmin itu sangat meyakini bahawa yang menciptanya adalah ALLAH, dia bersungguh-sungguh menjalani kehidupannya mengikut hidayah ALLAH, beramal ibadah tanpa henti semata-mata kerana ALLAH, berjuang dan berkorban demi ALLAH, bercita-cita mati dalam keredhaan ALLAH, lalu di akhirat kelak dia akan dikurniakan peluang hebat iaitu bertemu dan melihat langsung ALLAH S.W.T. yang selama ini menjadi tujuan hidup dan segala-gala baginya…

7. Lebih malang lagi, golongan ini diancam oleh Allah s.w.t. dengan disalai di dalam api neraka jahim. Dalam keadaan tubuh diseksa dengan seksaan yang sangat dahsyat itu, jiwa pula terseksa dengan kata-kata sindiran – Inilah dia akibat dari apa yang kamu dustakan dahulu – (rujuk ayat 16 dan 17) yang pastinya menimbulkan kesakitan yang tiada tara dan penyesalan yang tidak terhingga. Namun, tiada lagi peluang untuk kembali. Allah s.w.t. telah mengurniakan akal yang waras dan sekeping hati untuk mereka merasa dan berfikir dengan selayaknya. Wahyu dan Rasul telah diutuskan untuk memberi peringatan. Tetapi, mereka memutuskan untuk mengikut hawa nafsu dan syaitan, dari bersikap jujur terhadap diri sendiri… mereka sendiri yang memilihnya, maka siapa lagi yang boleh mereka persalahkan selain diri mereka sendiri???

Itulah di antara golongan Eksremis dan Penderhaka sebenar yang dibongkarkan oleh Allah s.w.t. Bagaimana pendapat anda? Dalam melayari bahtera kehidupan sehingga kini, berapa ramaikah anda bertemu dengan golongan manusia seperti yang dimaksudkan? Memang terkadang kita merasa pelik dan berang apabila berdepan dengan golongan manusia yang bertindak seperti hilang kewarasan dan pertimbangan, menghadapi hujjah kebenaran bukan dengan hujjah tetapi dengan kuasa dan kezaliman, menolak kebaikan walaupun sudah terang lagi bersuluh, menegakkan kejahatan walau menjolok mata, penyelewengan menjadi kebanggaan, penindasan menjadi kebiasaan dan seumpamannya.

Namun, bila kita hidup di bawah naungan Al-Quran, kita akan bertambah yakin bahawa inilah rencam kehidupan. Golongan tersebut hanyalah sebahagian dari cabaran dalam perjuangan hidup kita bagi mencapai misi dan visi Islam di dunia ini, seterusnya beroleh redha Allah s.w.t. di akhirat kelak dengan penuh kemuliaan menjejakkan kaki di gerbang pintu syurgawi…

Teman, marilah bersama kita kecapi manisnya hidup di bawah naungan Al-Qur’an.

No comments: