Wednesday, August 06, 2008

Medan Ilmu ; Meransang Minda, Membakar Semangat!


Alhamdulillah, pada 2hb – 3hb Ogos baru-baru ini, saya berpeluang menyertai Seminar Kebangsaan Penghayatan Ramadhan anjuran Pusat Islam USM dan Jabatan Mufti Pulau Pinang. Saya bersama-sama Ustaz Amidi dan Ustaz Abdu dari Pusat Islam & Pembangunan Insan, UMP pergi menaiki penerbangan MAS Kuantan – KL – Penang. 2 hari di sana penuh dan padat disumbatkan dengan ilmu oleh pembentang kertas kerja sehingga tidak sempat untuk berjalan-jalan sekitar tempat menarik di Penang. Program penuh dari pagi hingga ke petang. Kesempatan waktu malam kami manfaatkan dengan bertemu kawan-kawan lama yang menetap di Penang.


Antara tokoh yang membentang kertas kerja ialah :

  • Prof Madya Mohd Radzi Othman, USM (Pakar Hadith) - Lailatul Qadr dan Pendapat Ulama : Satu Perbahasan
  • Y. Bhg. Prof Dato’ Paduka Dr. Mahmud Zuhdi Hj. Majid, UIAM (Pakar Fiqh) - Fiqh Asas Puasa ; Perspektif Mazhab Utama Fiqh.
  • Sahibus Samahah Dato’ Hj. Hassan Hj. Ahmad, Mufti P.Pinang - Meraih Taqwa Melalui Puasa
  • Dr Abd. Aziz Hanafi, Kolej Univ. Islam Negeri Kedah - Pelaksanaan Solat Tarawih & Amalannya di Malaysia.
  • Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri, USIM - Israiliyyat & Pendustaan Berhubung Ramadhan.
  • Dato’ Sheikh Hj. Abd. Hamid Md. Tahir, Ahli Majlis Fatwa Negeri Kedah - Kaedah Qadha, Kaffarah & Fidyah Berhubung Puasa.


dan ramai lagi pembentang dengan pelbagai tajuk mencakupi puasa dan kesihatan, fatwa berkaitan puasa dan perubatan, fiqh puasa wanita, rukyah dan hisab dan lain-lain lagi. 23 tajuk kertas kerja yang dibentangkan kesemuanya di dalam seminar ini. InsyaAllah, seminar Ihya' Ramadhan akan kami usahakan agar diadakan di UMP pada 30hb Ogos ini. Tapi mungkin hanya melibatkan 5 kertas kerja serta 1 diskusi dan dibuka terhad kepada warga Kuantan sahaja.


Walaubagaimana pun saya benar-benar seronok dengan minda yang diasak bertubi-tubi dengan ilmu dan maklumat di sepanjang seminar ini berlansung walau sesekali tersengguk keletihan. Ia benar-benar meransang daya fikir di samping membakar semangat juang saya untuk berusaha menjadi lebih alim dari seadanya. Perasaan seperti masa menuntut di Mesir dahulu kembali mengalir dalam diri… sungguh, saya benar-benar gila dengan ilmu! Salahkah saya?


No comments: